2.1 Begreper og teorier i veiledning
I denne delen går vi inn i den delen av fagfeltet som handler om aktuelle begreper og teorier for veiledning av studenter.
Aktuelle læringsutbytteformuleringer for denne delen er blant annet at du som praksislærer og student tilegner deg -kunnskap om veiledningsteorier og strategier for praksisveiledning og at du gjennom studiet skal kunne -kritisk vurdere ulike perspektiver ved praksisveiledning, med basis i sentrale veiledningspedagogiske teorier og strategier
Å veilede studenter er en mangfoldig oppgave og det er vanskelig å presentere en teori, eller en metode som fremstår som den eneste eller beste innen fagfeltet. Snarere tvert imot er det gjerne slik at dyktige praksislærere utvikler en veilederpraksis og et veilednings-repertoar som kan inneholde og er sammensatt av et bredt spekter av teorier og begreper. Dette er helt vesentlig om man som praksislærer skal kunne analysere og tilpasse veiledning til ulike situasjoner og kontekster med utgangspunkt i lærerstudentens behov og integritet i praksissituasjonen.
I denne delen vil vi ta utgangspunkt i noen sentrale begreper som er knyttet til veiledning av studenter, som igjen vil være utgangspunkt for å trekke frem noen teorier om veiledning av studenter i praksis. Aktuell lesning for denne delen er:
- Stålsett, U. (2009). Veiledning i en lærende organisasjon. Bergen: Fagbokforlaget. Kap. 6.
- Østrem, S. (2015). Veiledning som redskap i profesjonell utvikling. Oslo: Cappelen Damm. Kap. 2 og 4.
- Skagen, K. (red.) (2011) Kunnskap og handling i pedagogisk veiledning. Bergen: Fagbokforlaget. Innledningskapitlet og kap.10
I tema to er beregnet arbeidstid ca. 45 min.